Cukier to tzw. puste kalorie dające nagły i krótkotrwały zastrzyk energii. Niestety dieta bogata w cukier wpływa negatywnie na nasze zdrowie, sprzyja otyłości i uszkadza co najmniej 5 ważnych narządów w naszym ciele. Podsumowanie Cukier wpływa nie tylko na Twoją sylwetkę, ale również na funkcjonowanie wielu narządów. Jeśli stopniowo ograniczasz [...]
Kofeina działa pośrednio poprzez zwiększenie uwalniania adrenaliny, ma mniejszy wpływ na wyrzut noradrenaliny, a także wpływa na metabolizm poprzez rozmaite, inne mechanizmy. Adrenalina poprzez wpływ na receptory beta rozlokowane w ustroju człowieka ma wpływ m.in. na mobilizację i utlenianie kwasów tłuszczowych. Dlatego sprzyja poprawie osiągów, [...]
[...] cukrzyca pojawia się z powodu predyspozycji genetycznych, braku regularnego wysiłku fizycznego oraz z przekarmiania ustroju („obżerania się”). Na ryzyko cukrzycy wpływa dieta bogata w glukozę, fruktozę i sacharozę, syrop glukozowo-fruktozowy oraz tłuszcze trans i nasycone. Nie muszę dodawać, iż bogatym źródłem tych związków są produkty o [...]
Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, po co Ci są jelita? Jeśli tak, to z pewnością Twoja odpowiedź krążyła wokół tematów trawiennych, ale czy wiesz, że zdrowie tego narządu to także klucz do zdrowia psychicznego i fizycznego? Jelita to nie tylko miejsce, przez które przechodzi pożywienie. Okazuje się, że aż 70% układu odpornościowego "znajduje" się [...]
Swego czasu wykorzystanie węglowodanów w diecie było mocno demonizowane, co zawdzięczamy pojawieniu się diet typu Paleo. Uważane były one nie tylko za wroga zdrowia, ale i sportowej sylwetki. Jednak po 2-3 latach tendencja zaczyna się stabilizować, a węglowodany znów zaczynają gościć na talerzach osób trenujących zwłaszcza tych, którym zależy na [...]
Nie od dziś wiadomo, że dieta odgrywa ogromną rolę w budowaniu mięśni. Aby osiągnąć sylwetkę kulturysty na poziomie profesjonalnym, trzeba szczególną wagę przyłożyć do odpowiedniej podaży białka i rozkładu makroskładników w diecie. Wielu kulturystów, w tym znany wszystkim Kai Greene, spożywa szalone ilości mięsa- przeważnie kurczaka i steków. [...]
Jak donoszą wyniki badań, dorosłe kobiety cierpiące na trądzik mogą przynajmniej częściowo rozwiązać problemy skórne, spożywając kilka razy w tygodniu ryby, zamiast mięsa, i jednocześnie zwiększając spożycie owoców i warzyw. Pomocne może być również zmniejszenie stresu w codziennym życiu. Badanie Włosi przebadali 518 kobiet w wieku powyżej 24 [...]
[...] ubieramy i w jakiej pościeli śpimy. Po piąte zadbaj o swoją dietę. Każdy wie, że od tego, co jemy, zależy wiele kwestii – od zdrowotnych po wizualne. Warto też wiedzieć, że dieta wpływa na wygląd naszej cery. Z pewnością nie sprzyja jej żywność przetworzona, smażona, napoje gazowane i wszelkie produkty zawierające konserwanty i sztuczne [...]
Wszyscy uprawiamy sport w jakimś konkretnym celu. Czasem jest to wspieranie redukcji tkanki tłuszczowej, czasem poprawa wyglądu sylwetki i zdrowia, a czasem po to, aby być lepszym w ulubionej dyscyplinie sportowej. Tłuszcze - dla zdrowia i energii Po zaspokojeniu potrzeb związanych z właściwym poziomem spożycia węglowodanów i ew. korekcją [...]
Przejście na weganizm może być dla niektórych dużym wyzwaniem. Zmiana diety to na początku często wiele prób i błędów, sprawdzania, co się przyjmie, a co nie, planowania i organizacji. Od Ciebie zależy, czy zdecydujesz się zmienić wszystko z dnia na dzień, czy zrobisz to stopniowo. Jest kilka rzeczy, które warto wiedzieć i które mogą ułatwić [...]
[...] stężenie tego barwnika w skórze gryzoni. Na plażę z pomidorem Mając na uwadze wyniki pojawiające się w powyższym badaniu, ostatecznie możemy uznać, że obfitująca w likopen dieta zmniejsza o ok. 50% ryzyko rozwoju nowotworów skóry wystawionej na promienie słoneczne. W słoneczne miesiące lata pomidory powinny stać się więc stałym punktem naszego [...]
[...] czy infekcji. Zwalczanie wpływu stresu na jelita Istnieje kilka sposobów na wzmocnienie ochrony jelit w warunkach stresu. Duży wpływ ma odpowiednio zbilansowana dieta bogata w błonnik oraz fermentowane warzywa i przetwory mleczne. Korzystna może być zwiększona podaż aminokwasu glutaminy, która jest substratem energetycznym dla [...]
[...] biorąc, wszystkożercy chorują częściej na cukrzycę w porównaniu z wegetarianami i weganami, nawet jeśli wziąć pod uwagę różnice w masie ciała. Redukcja masy ciała Choć dieta sama w sobie nie jest metodą odchudzania, to jednak biorąc pod uwagę fakt, że spożywa się głównie produkty na bazie warzyw, owoców i pełnych ziaren, trudniej jest jeść [...]
Kwasom omega-3 przypisuje się ważną rolę prozdrowotną w diecie śródziemnomorskiej. W typowych dietach zachodnich podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane z większością dziesiątkujących ludzkość chorób [...]
Istnieją dwa główne modele dietetyczne stosowane u sportowców, jeden z nich polega na ograniczeniu dowozu węglowodanów (lowcarb mniej niż 150 g węglowodanów dziennie, dieta ketogeniczna mniej niż 50 g węglowodanów dziennie). W tego rodzaju dietach zamiast węglowodanów stosuje się tłuszcze. Podaż białka jest tu zwykle niższa, szczególnie w diecie [...]
Naukowcy twierdzą, iż mamy do czynienia z kryzysem związanym z używaniem mediów społecznościowych przez nastolatków i dzieci. Półtora roku po tym, jak amerykański lekarz medycyny, chirurg generalny Vivek Murthy, zwrócił uwagę na narastające objawy depresji, lęku i myśli samobójczych wśród dzieci i młodzieży znaleziono prawdopodobną przyczynę [...]
Kreatyna bywa postrzegana jako suplement wspomagający budowę siły, masy, mocy i wytrzymałości mięśniowej. W rzeczywistości jej rola się na tym nie kończy. Coraz częściej bywa stosowana w zapobieganiu sarkopenii (wyniszczeniu mięśni związanemu z wiekiem) lub innym zaburzeniom związanym ze starzeniem się. Co więcej, suplementacja kreatyną może [...]
Oddawanie krwi stanowi jeden z elementów pomocy, jaką jesteśmy w stanie oferować osobom, które potrzebują nagłej transfuzji krwi np. w wyniku wypadku komunikacyjnego. Oznacza to, że pobrany materiał od dawcy jest wykorzystywany na potrzeby innego organizmu, pod warunkiem zgodności grup krwi. Jednorazowo pobierana jest ilość 450 ml krwi z układu [...]
Owoce jagodowe nazywane są czasami "słodyczami natury". Piękna i zarazem właściwa nazwa. Ich naturalna słodycz jest zdrowym substytutem deseru! Owoce jagodowe występują w różnych odcieniach, od jasnoczerwonego do głębokiego i nasyconego fioletu. I chociaż wszystkie przynoszą korzyści zdrowotne, to każdy ma swoje własne, odrębne właściwości i inną [...]
[...] życia. Niektóre nasze nawyki, jak się okazuje, mogą być silnym czynnikiem zwiększającym ryzyko wystąpienia nowotworu. Z pewnością większość wie, że takim czynnikiem może być dieta, odpowiednia aktywność fizyczna, unikanie ekspozycji na toksyny itp. Jakie jeszcze czynniki mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na raka? Praca z nocną zmianą Wszystkie [...]